Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕ ΕΓΚΟΙΜΗΣΗ
Είναι η εικοστή πρώτη μελέτη του Δασκάλου Νικολάου Μαργιωρή.
Σ' αυτήν την μελέτη αναλύονται οι μέθοδοι μετάβασης από τη συνείδηση στην υποσυνείδηση, από την εγρήγορση στον τεχνητό ύπνο ή εγκοίμηση ή υπνωτισμό για την παραγωγή θεραπευτικών αποτελεσμάτων σε διάφορες παθήσεις που ταλανίζουν τον άνθρωπο της εποχής μας.
Όπως εξηγείται στην μελέτη, πέρασαν χιλιάδες χρόνια από τότε που ο άνθρωπος οδηγούνταν από το υποσυνείδητό του. Τότε ο οργανισμός του ήταν πολύ πιο γερός και πιο ανθεκτικός στα πάσης φύσης μικρόβια και στους ιούς. Τον ρόλο της περιφρούρησης της υγείας, μεταξύ των άλλων, τον είχε αναλάβει εξ' ολοκλήρου το υποσυνείδητο.
Αργότερα επήλθε η αλλαγή της διοίκησης του Νου από την υποσυνείδηση στην συνείδηση. Όμως η νέα συμπεριφορά του ανθρώπου, η ελλιπής επαφή του με την φύση, με την καινούργια του συνειδητή νοοτροπία, δεν επαρκούσε για να καλύψει το θέμα της υγείας του. Έτσι ο άνθρωπος υποχρεώθηκε και πάλι να χρησιμοποιήσει την υποσυνείδησή του για να επαναφέρει ξανά την υγεία και την κατά φύση ζωή.
Όπως περιγράφεται στην μελέτη η υποσυνείδηση γνώριζε όχι μόνον να γιατρεύει, αλλά και να αναπλάθει και εξ' αρχής να ανακατασκευάζει μέλη του σώματος που για διαφορετικές αιτίες αποκόπτονταν από τον οργανισμό ή αρρωστούσαν τόσο πολύ που απορρίπτονταν απ' αυτόν.
Η θεραπεία αυτή πετυχαίνονταν με μια νάρκη που έφερνε η υποσυνείδηση στον τότε άνθρωπο και με μια εσωτερική δραστηριότητα, που την εκτελούσαν οι μυώνες του σώματος, διότι μ' αυτήν την διαδικασία το νευρικό σύστημα απομακρύνονταν από κάθε δραστηριότητα και χρησιμοποιούνταν μόνον το μυικό σύστημα για την ανάπλαση σημείων του σώματος, την αναζωογόνησή του και την καλή λειτουργία του.
Εδώ ήλθαν οι στοχαστές της Αλήθειας, ενδοσκόπησαν τον εαυτό τους και βρήκαν πώς μόνο η υποσυνείδηση θα βοηθούσε πάλι, όπως και πρώτα, για να επανεύρει ο άνθρωπος την απαραίτητη υγεία που έχασε, μετά την μετάβασή του από την συνείδηση στην υποσυνείδηση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Πώς όμως θα γινόταν πρακτικά αυτό; Οι ανώτεροι νόες, οι μεγάλοι μύστες βρήκαν τον τρόπο της Εγκοίμησης. Μ' αυτήν θα μπορούσε ο άνθρωπος να επανεύρει και να χρησιμοποιήσει, όπως άλλοτε, την παρατεταμένη και δυναμικότατη υποσυνείδηση για να του δώσει την πολυπόθητη υγεία, αυτή ακριβώς που η συνείδησή του δεν ήταν πλέον ικανή να του παράσχει.
Αυτήν η Επιστήμη, η Εγκοίμηση, αναπτύσσεται και αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια, θεωρητικά και πρακτικά, ως μια πλήρη μέθοδο μετάβασης από την συνείδηση στην υποσυνείδηση που δίδει στον κάθε άνθρωπο την φυσική επαναφορά της υγείας και της κατά φύση ζωής του.